Milan Fridrich ukončil hráčskou kariéru a na lavičce Tatranu střídá Luďka Beneše

Jeden z nejúspěšnějších českých florbalistů, velikán Milan Fridrich, po více jak osmnácti letech ukončil hráčskou kariéru, kterou spojil se třemi kluby. Znojmem, Bohemians a Tatranem. Sedminásobný mistr Superligy a dvojnásobný bronzový medailista z MS se nově bude věnovat rozvoji hráčů.

Florbalová veřejnost přichází o svoji legendu. Milan Fridrich, stálice českého florbalu, se rozhodl ukončit bohatou hráčskou kariéru. Poté, co skončil s hokejem, začal dvacetiletý Fridrich hrát za znojemský klub florbal. Po třech sezónách v domácím prostředí zamířil do pražských Bohemians, odkud po dalších dvou letech v rámci výměny přestoupil do Tatranu Střešovice.   

S historicky nejúspěšnějším florbalovým týmem v Česku dosáhl Fridrich hned sedmkrát na mistrovský titul a jeho geniality hojně využívali i reprezentační trenéři. V národním dresu nastoupil do čtyřiasedmdesáti utkání s bilancí čtyřiatřiceti gólů a dvaadvaceti asistencí. S kapitánskou páskou pak vedl tým na šampionátech v letech 2010 a 2012, z mistrovství světa má navíc dvě bronzové medaile.

V sezóně 2015/2016 se mu v play-off podařilo přeskočit historicky nejproduktivnějšího hráče vyřazovací části, Michala Jedličku, když zaznamenal 147. bod a osamostatnil se na první pozici. Od toho okamžiku přidal ještě deset bodů.

Dlouholetý střešovický kapitán pak na jaře roku 2016 ohlásil návrat zpět do rodného Znojma. Nejprve se mělo jednat čistě o konzultantskou roli, Fridrich si však nakonec splnil svůj velký sen a za Znojmo odehrál sezónu a půl, přičemž svému mateřskému klubu pomohl zpět do Superligy a i v ní vyběhl na hřiště v dresu jihomoravského týmu. „Byl to takový splněný sen, o kterém se mi ani nesnilo. Já si vždy říkal, že by bylo skvělé zahrát si jeden zápas ve Znojmě. Časem jsem se smířil, že se to nepodaří. Nakonec jsem ale odehrál více než sezónu. Mám z toho zážitek na celý život,“ přiznává.

Florbalového mistra dlouhou dobu trápily problémy se zády, kvůli kterým se každé léto pravidelně rozhodoval, co dál. A ačkoliv už nikdy nebude mít od těchto problémů klid, nejsou to nakonec záda, proč útočník s číslem dvacet sedm končí. Poté, co se novým trenérem národního týmu mužů stal finský trenér Pettri Kettunen, nabídl Fridrichovi místo ve svém realizačním týmu.

„Asi to není úplně časté, ale nejsem to schopný posoudit. Já to bral jako velkou příležitost pracovat opět s těmi nejlepšími a učit se od nich. Beru to jako výsledek práce, kdy posledních pět let už aktivně trénuji a před tím jsem působil jako takový poradce v taktice už x let,“ říká.

Působit v nejvyšší soutěži coby hráč a zároveň figurovat jako asistent trenéra reprezentace se ale nelíbilo některým unijním činitelům, kteří na Fridricha nepřímo vyvíjeli tlak: „Po pár prvních kolech v superlize mi bylo řečeno, že v unii vzniká velký tlak na to, abych už nehrál a zároveň dál působil u reprezentace. Pátrat odkud to vzniklo apod. nemělo cenu a asi je to i jedno, protože závěr je stejný. Bylo tedy na mně se rozhodnout. Já osobně jsem už to hraní úplně neviděl.“

I když tím hráčská pouť Milana Fridricha končí, z klubové scény neodchází. Asistent trenéra Luďka Beneše u tatranského A-týmu dostal od klubu nabídku, aby mužský tým převzal poté, co se právě Beneš starší rozhodl z vrcholného florbalu odejít. Jedenáct let oblékal Milan Fridrich dres Tatranu Střešovice, nově jej povede z lavičky. „Chci se více zaměřit na rozvoj hráčů, aby mohli rozvinout svůj talent a sport brali jako svůj životní styl. Přesné hranice toho, co to znamená, budeme postupně ladit s týmem. To pak povede i k výsledkovým cílům,“ odkrývá své plány.

Za své asistenty si zkušený osmatřicetiletý florbalový matador vybral Jiřího Jakoubka a Jakuba Menharta, který převezme juniorský tým po konci aktuální sezóny.

Statistiky Milana Fridricha v nejvyšší soutěži:

-prošel třemi týmy (Znojmem, Bohemians a Tatranem)

-v základní části odehrál 259 zápasů s bilancí 404 bodů (249+155)

-v play-off naskočil do 114 utkání s bilancí 157 bodů (95+62)

-připsal si i 5 startů v play-down s bilancí 10 bodů (9+1)

v nejvyšší soutěži tak celkem odehrál 378 utkání a zaznamenal 571 kanadských bodů (353+218).

-je sedminásobným mistrem Superligy

-šestkrát vítěz Poháru České pojišťovny

-v národním týmu nastoupil do 74 utkání a připsal si 56 bodů (34+22)

-z mistrovství světa má dvě bronzové medaile

-národní tým vedl na MS 2010 a 2012 z pozice kapitána

Po Michalu Jedličkovi, Davidu Podhráském a Pavlu Brusovi se i Milan Fridrich stává dalším bývalým úspěšným hráčem, který po konci kariéry nastoupil na dráhu trenéra superligového týmu.

Tímto Milanovi děkujeme za vše, co pro Tatran a český florbal vykonal a přeje mu hodně štěstí v nové florbalové etapě.