Luděk Beneš hodnotí sezónu A-týmu mužů

Před sezónou mužům nikdo moc nevěřil. Mladí hráči s hrstkou mazáků měli nejspíš podle odhadů okolí bojovat o play-off. Oni ale dokázali mnohem více: do play-off postoupili ze třetí pozice, ve čtvrtfinále porazili Bohemians 4:1 na zápasy. A pak přišla série s Boleslaví. Tu parta Luďka Beneše porazila hned dvakrát, což se nepovedlo žádnému jinému týmu v již uplynulé sezóně. A byť i další partie byly z těch vyrovnanějších, Střešovičtí znaveni náročnou sezónou padli. Přesto dokázali mnohem víc, než se očekávalo. A příští rok to může být ještě lepší.

Zhodnocení sezóny tak provede muž, jenž tatranskému mládí šéfuje - Luděk Beneš.

Před sezónou byly Střešovice podceňovaným týmem. Seděla vám tato role, že se od vás nečekalo "hodně"?


Takhle jsme v průběhu sezóny vůbec nepřemýšleli. My věděli, jaký máme kádr, věřil jsme mu a měli jsme poměrně jasnou představu jak a kam náš tým herně posunout.

I když občas přišel herní výpadek, držel se klub okolo třetí pozice, chvíli bojoval i o tu druhou. Šlo v duelech s Chodovem hrát ještě lépe, nebo jste zahráli své maximum?


V prvním duelu s Chodovem šlo určitě zahrát trochu lépe (usmívá se). Druhé utkání bylo z naší strany vydařenější, nakonec jsme ho sice prohráli, ale dokázali jsme si, že můžeme hrát vyrovnané zápasy s těmi nejlepšími a myslím, že nám to nalilo sebedůvěru před blížícím se play off.

Největším tahounem byl Marek Beneš - očekávali jste před začátkem sezóny, že by právě on mohl být lídrem bodování?


Máme celkem vyrovnaný tým, přesto jsme od některých hráčů očekávali, že budou v určitých herních činnostech tahouny. Marek byl samozřejmě jedním z nich a svou roli splnil.

Po základní části jste byli na třetí pozici - byli jste spokojeni, nebo jste chtěli víc?


Třetí místo po základní části považuji za úspěch. Samozřejmě, že když pár kol před koncem byla šance na druhou příčku, tak nás to lákalo. Nezvládli jsme ale zápas o 6 bodů s Chodovem a 2 domácí zápasy s týmy ze spodních pater tabulky, a tak jsme na lepší umístění museli rychle zapomenout.

Ve čtvrtfinále jste vedli 3:0 na zápasy nad Bohemians. Pak ale přišlo dvouzápasové zaváhání, čím bylo způsobeno?


Zlepšenou hrou Bohemky a naším uspokojením z vedení 3:0.

V šestém duelu ale přišlo rozuzlení a postoupili jste dál. Jak náročné bylo do tohoto duelu kluky namotivovat, aby nedošlo k tomu, že šestý a potažmo sedmý zápas nezvládnou v hlavě?


Zase tak těžké to nebylo. Naštěstí máme pořád v týmu pár zkušených borců, kteří právě v těchto důležitých momentech dokázali mladým ukázat ten správný směr. V celém play off jsme v hlavách nezvládli pouze jeden zápas a to ten čtvrtý s Bohemkou. Jinak jsme si v tomhle ohledu počínali velmi dobře, což bylo pro mne osobně celkem překvapení a věřím, že je to výborný základ do další sezóny.

Po šestém duelu jste si byli téměř jisti, že půjdete na Boleslav. Věřili jste, že ji můžete čtyřikrát porazit?


Mám-li být upřímný, tak musím přiznat, že jsem tomu před sérií moc nevěřil. Od druhé třetiny prvního zápasu jsem tomu ale věřil na 100%.

Nakonec se vám podařilo pro ostatní nemožné, porazili jste Středočechy dvakrát po sobě. V čem byla vaše síla?


V bráně, v obraně a v útoku.

Ani tak to nestačilo na postup. Můžete zhodnotit semifinálovou sérii?


Po první ustrašené třetině prvního zápasu jsme s Boleslaví sehráli naprosto vyrovnanou sérii, ve které nám herně nevyšel pouze 5.zápas. My jsme byli týmovější a taktičtější, soupeř nás nakonec přetlačil individuálně. Přestože jsme v koncovce a prodloužení ztratili dobře rozehraný šestý zápas, z hlediska vývoje celé série považuji za klíčový první zápas v Mladé Boleslavi. Z 0:5 jsme dotáhli na rozdíl jediného gólu a byli jsme lepším týmem. Bohužel jsme to už ale nedotáhli a tahle promarněná šance nás, podle mne, stála sérii.

Sezónu jste ukončili na bronzové pozici, což je velký úspěch. Jste s ročníkem spokojeni?


Za cíl jsme měli semifinále, to jsme splnili. Základní část byla tak trochu na houpačce, ale play off nám vyšlo poměrně slušně. Jestli dokážeme kvalitu z play off udržet a posouvat v sezóně příští ještě dále, tak to bude ten nejdůležitější výsledek sezóny 2016/2017.

Všem v lize jste ukázali, že se s vámi musí počítat. Letos semifinále, jsou ambice do nové sezóny jít ještě dál?


Samozřejmě. Děláme florbal proto, abychom se zlepšovali. Já mám v Tatranu podepsanou smlouvu na 2 sezóny s cílem semifinále v první a finále ve druhé sezóně. Nic na tom nemění ani vývoj kádrů největších konkurentů...

Je vaším cílem udržet partu a kluky pospolu, nebo plánujete posilování? Popřípadě odchody?


Věřím, že všechny kluky udržíme doma a hlavní posilování vidím v individuálním posunu každého z nich a týmu jako celku.

Máte po sezóně, co vás čeká nyní?


Zhruba třetinu kádru čekají ještě reprezentační povinnosti, pak dobře odpočineme a vrhneme se do tvrdé, ale věřím že zábavné práce, aby ty naše cíle nebyly jenom plácání do vody.