Ostravák žijící v Brně a trénující v Praze, aneb velký rozhovor s Mírou Vybíralem!

Po velice úspěšné sezoně jsme vyzpovídali trenéra dorostenců a žen, který letos sbíral úspěchy jako na běžícím páse. V obsáhlém rozhovoru se dozvíte vše, co potřebujete!

Po náročné sezoně jsme vyzpovídali trenéra, který točil zlatými kormidly hned dvou plavidel! Jedná se totiž o Mirka Vybírala, který v letošní sezoně dovedl ženy k postupu zpět do Extraligy a dorostence k mistrovskému titulu!

Ahoj Míro! Nejprve Ti jménem redakce gratulujeme k letošním úspěchům! Jak s odstupem hodnotíš velice úspěšnou sezonu?


Děkuji! Lze tuto sezónu hodnotit jinak než pozitivně? Já si myslím, že NE, protože tato sezóna byla FANTASTICKÁ. Občas se nám naskytly nějaké komplikace, ale vždy jsme je překonali a díky tomu jsme mohli slavit úspěch.

Začněme tedy ženami. Byla v něčem prvoligová zkušenost přínosem?


Prvoligová sezóna nás posunula ve spoustu věcech a věřím tomu, že díky této sezóně se vrátíme do extraligy silnější než jsme odcházeli. V základní části soutěže byl prostor na trénování herních činností jednotlivce, herního systému a získání sebevědomí. Vše jsme poté zúročili v play off a dokráčeli si pro postup.
Neměli bychom opomenout srpnový zlatý triumf na Czech Open, který nás nakopl do sezóny a ukázal nám, že jsme skvěle připraveni na sezónu.

Ano, playoff byla velká střešovická jízda s pouze jedním zaváháním z celkem 9 utkání. V čem Tatranky tak převyšovaly své soupeřky? Výhry byly často dosti vysoké.


Tatranky převyšovaly soupeřky především kondicí, herní připraveností a hlavně bojovností! Nesmím zapomenout na našeho šestého hráče v poli, což byl náš fanklub. On nás hnal každý zápas dopředu a nás bavilo dělat radost fanouškům v podobě vysokých výsledků. Mockrát děkuji fanouškům za skvělou podporu jak na domácím hřišti, tak na hřišti soupeřů. Bylo to FANTASTICKÉ!

Co bude Vaším cílem do nadcházející extraligové sezóny? A jaké jsou podle tebe šance na probojování se do playoff?


Našim cíle bude stabilizovat kádr, vypilovat herní systém a zdokonalit herní činnosti jednotlivců, abychom mohli pokračovat v nastartované práci z letošní sezóny. Dá se říct, že budeme řešit detaily, protože detaily dělají „mistry“. Pokud se nám povede splnit stanovené cíle trenérů a hráček, tak věřím tomu, že bude sezóna úspěšná.

Bude letní příprava na extraligovou sezónu něčím odlišná? Budete se zaměřovat na jiné věci, než například během loňské sezóny?


Příprava na sezónu bude podobná jako ta loňská, akorát se zaměříme na detaily, které nás brzdily. Samozřejmě oživení v přípravě bude, ale to si nechám jako překvapení.

Teď přeskočíme k dorostencům. Ještě v únoru vypadal postup na MČR prakticky beznadějně, ale nakonec se z toho vyklubal mistrovský titul. Jak se to tedy vše přihodilo? Věřil jsi ty sám v titul?


V postup na MČR jsem věřil od začátku sezóny, protože kvalita týmu byla znát už od samého počátku a jen jsem čekal, kdy to kluci prodají. Hráči měli jeden z cílů se dostat na MČR. Bohužel v jeden moment nás tento cíl pohltil více, než by bylo zdrávo, což nás v některých zápasech svázalo. Jakmile jsme spadli na pomyslné dno, kdy se zdálo, že je vše ztracené, tak nastal bod zlomu. Buď se postavíme zpět na nohy, zaměříme se na cíle, které jsme si stanovili na začátku sezóny a budeme na nich makat, nebo rozehranou sezonu vzdáme. Jsem velmi rád, že kluci se nevzdali a rozhodli se pracovat na dalších cílech a ukázali tím, že úspěšná sezóna se nemusí měřit jen plackou na krku, ale i počtem splněných cílů, kterých mohlo být více, než jen postup na MČR. Tímto uvědoměním z kluků odpadl stres z neúspěchů a začala jízda až na vrchol se zlatou tečkou na konci.

Z čeho by si hráči měli vzít ponaučení z této sezóny?


To je naprosto jednoduché . Stačí se držet hesla: My jsme TATRAN a MY se NIKDY nevzdáváme!

Jak hodnotíš uplynulý ročník z pohledu celého klubu?


MISTŘI! Nebo-li zažij Tatran: „1.místo žen na Czech Open, mistrovský titul juniorů, mistrovský titul dorostenců a 2.místo na lednovém turnaji Gothia Innebandy Cup a 3.místo chlapů v soutěži a na Czech Open“. To hovoří za vše!

Máš za sebou bezesporu velice náročnou sezonu. Jaké jsou tvé plány na nadcházející měsíce? Odpočinek nebo práce?


Čekají mě školní povinnosti, na které jsem neměl čas během sezony. Potom musím nachystat letní přípravu mých týmu a jakmile se to vše rozjede, tak odpočinek bude na pořadu dne.

Míro, děkujeme za rozhovor, a přejeme, ať je příští sezona minimálně tak úspěšná, jako ta letošní!


Děkuji!